Restaurant Euphoria

Euphoria Biergarten Cluj-Napoca
Fabrica de Bere
Euphoria Music Hall
Euphoria Biergarten Oradea
Euphoria Biergarten Arad

Biftec tartar cu măduvă de os: crud, da’ cinstit

Gust Autentic by Euphoria, episodul 3.

Am ajuns și la episodul ăla în care lumea zice: „Cum adică e crud și totuși îl servesc?”
Și noi zicem: „Da’ cum să-l gătești, când așa-i fix cum trebe?”

Noi nu ne ținem de cioace (vezi DEX online), aci îi vorba numa’ de carne bună și gust adevărat. Carne de vită Limousin, crescută în tihnă, cu iarbă curată, tocate mărunt cu cuțitu’, nu cu mașina. Gălbenuș galben, proaspăt, care se topește în carne ca și cum o fost făcut special pentru ea. Aici nu-i vorba de rețete complicate și plating cu penseta. Da’ un lucru-i cert: când ai așa o carne adevărată, nu-ți bați joc de ea. Și nouă nu ne plac lucrurile făcute de mântuială, mai ales când vine vorba de mâncare pentru oaspeții noștri.

Biftec tartaru’ nostru nu-i ceva trântit pe farfurie numa’ să fie.
E făcut cu cap, cu rost, cu gust și cu răbdare.

Are-n el:

  • Carne de vită Limousin, tocată cu mâna, de la ferma noastră de la Hida
  • Gălbenuș crud, galben ca-n copilărie, ca alea pe care ni le făceam cu zahăr, cand pofteam ceva dulce și altceva n-aveam
  • Unt aromatizat, ca să te bolunzeasă de tăt gustu’
  • Castraveți murați și ceapă, să te înăcrească un pic
  • Muștar și un strop de pastă de roșii, pentru personalitate
  • Măduvă de os, făcută la jar, cât să-i dea suflet
  • Și pâine prăjită, pită de la noi de la brutărie, nu decor, da’ crocantă și serioasă.

Nu-i doar mâncare, e o scenă de film bun

Aici rolul principal e împărțit: ai crede, din ce-am povestit până acum, că numa’ carnea te-a ține ca pe jar, când colo, măduva de os, e cea care e chiar ieșită de pe jar și, ca de voie bună, bucătarii.

Cum zicea mama când scotea ceva bun din cuptor:

„No, asta-i mâncare care te face să taci.”

N-o fost la școală franțuzească, da’ știe ce face

Vorba francezului: mâncarea asta e comme s’il faut, adică tumna cum trebe. Nu-i biftec de vitrină. Nu strigă după atenție, da’ când îl pui în gură, îți taie piuitu’ de cât îi de bun.

Zici că-i simplu, da’ are în el cât pentru o masă de pomenire.

Nu te grăbi. Gustă-l. Și-apoi stai un pic și cugetă.

Dacă ești genul care zice „carnea-i bună doar făcută”, vino și vezi ce-nseamnă să fie crudă da’ corectă.

Dacă l-ai gustat deja, l-ai pus pe listă și cum te știm, o să dai sfară-n țară.

Biftec tartar cu măduvă de os la jar

Nu-i o rețetă, că n-avem secrete. Ce-ai citit, aia ai primit. O mâncare de povestit.

Și dacă tot te-așezi la masă… ia și ceva de sorbit

Nu poți mânca așa ceva cu apă plată, că-i păcat de la Dumnezeu, cum ar zice buna!

La tartarul nostru se cere ceva care știe să stea drept lângă carne crudă și măduvă coaptă.

Hai să tot fie un pahar de vin roșu sec, de soi: o Fetească Neagră sau un Pinot Noir. Ai de unde-alege! Da’ dacă nu-i zi de vin, mere și-o o pălincă bună, clară. Doar una mică, la început, cât să salute măduva. Iară dacăt ți-a fi musai de ceva cu bule, o bere artizanală blondă, ușor amăruie, merge numa’ bine. Alege ce-i pe gustul tău, da’ bea cu rost. Că nu-i vorba de stins setea, ci de dus gustul mai departe.

Hai la Euphoria, că Gustul Autentic îi și-n meniurile noastre și pe papile! Încearcă și dă vestea mai departe!