Noutati

Urmariti-ne si pe retelele sociale.

  • Home
  • Blog
  • Pâine ca pe vremea bunicii, cu maia si suflet de la Claudia

Pâine ca pe vremea bunicii, cu maia si suflet de la Claudia

Atunci când gustaţi din pâinea pe care v-o punem pe masă mereu proaspătă, trebuie să ştiţi că e frământată cu mult suflet, dospită cu maia, ca pe vremea bunicii, şi vine de la o brutărie artizanală, de lângă Cluj-Napoca (Floreşti), pe numele ei Claudia. Mica brutărie poartă numele tinerei pasionate de pâine, care a învăţat tainele acestui preparat sănătos de una singură.

Nouă ne-a plăcut mult pâinea Claudiei, deoarece are un gust special. Unul din multele secrete ale pâinii cu maia naturală este acela că aluatul dospeşte lent, ore în şir, şi ajunge la cuptor mult mai târziu (după aproximativ 24 de ore). Iar odată ce guşti pâinea artizanală îţi vine greu să te întorci la pâinea albă şi pufoasă. De aceea am ales să împărtăşim zi de zi acest gust cu voi!

Maiaua creşte cu...răbdare

EUP 8997

Claudia Crişan ne povesteşte că maiaua este un agent de fermentare pe care bunicile noastre îl foloseau la frământatul pâinii pentru că în acele timpuri nu se folosea pe scară largă drojdia. Totuşi, nu e atât de greu de obţinut: e nevoie de apă, făină integrală de grău şi de secară şi … răbdare.

„Maiaua am făcut-o pentru prima dată în urmă cu patru ani, prin martie. E un agent de fermentare din apă şi făină. Când porneşti maiaua pui apă, făină, o laşi, o hrăneşti periodic tot cu apă şi făină, după vreo 3 zile creşte, după care iar stagnează. Eu la prima neştiind că mai şi stagnează chiar am zis: gata, o arunc, şi pe când am venit acasă crescuse frumos. E drept, primele pâini au ieşit oribil, s-au lipit de tavă, dar în timp am căpătat experienţă. Am această maia de patru ani, o hrănesc aşa cam de două ori pe zi ca şi cum ar fi copilul meu, trebuie să ai grijă de ea. Din ea se ia o parte şi se face prefermentul pentru aluatul pâinii, care stă 12 ore la prefermentat. Iar aluatul final mai stă minim 12 ore la dospit până intră la cuptor. Unele pâini stau şi câte 48 de ore, au o fermentare foarte lungă. Dospitor cald nu avem, ci avem frigidere, unde lăsăm pâinea să dospească. E bine ca pâinea să dospească lent, la frigider, ăsta e cel mai bun proces”.

De ce pâinea cu maia

Pentru că nu conţine drojdie comercială, aditivi sau conservanţi. Pâinile sunt modelate manual şi lăsate la dospit între 12 şi 48 de ore. Gustul este bogat, consistent, cu miez catifelat, uşor elastic.

Sunt şi beneficii digestive, detaliază Claudia: cantitatea de gluten e mult mai scăzută, pentru că în orele multe de fermentat glutenul scade foarte mult, plus vitaminele şi mineralele, fibrele care sunt mai multe decât la pâinea obişnuită.

EUP 8981

„Noi nu facem pâine doar cu făină albă pentru că e prea fadă, ci folosim amestecuri, făină de secară, făină integrală”, spune tânăra brutăreasă.

Pâinea cu maia o puteţi degusta în toate localurile de sub brandul nostru: Euphoria Biergarten Cluj-Napoca, Euphoria Biergarten Arad, dar şi la Fabrica de Bere Ursus din Cluj.

 

Euphoria Biergarten Cluj

Facebook
Luni-Duminica 08.00-00.00 (ultima comanda de mancare 23:00pm)
read more...

Euphoria Biergarten Arad

Facebook
Luni-Duminica 08.00-00.00 (ultima comanda de mancare 23:00pm)
read more...

Euphoria Biergarten Oradea

Facebook
Luni-Duminica In curand
read more...

Euphoria Music Hall

Facebook
Luni-Sambata 10pm-ultimul client
read more...

Fabrica de Bere URSUS

Facebook
Luni-Duminica 08.00-00.00 (ultima comanda de mancare 23:00pm)
read more...

Euphoria Catering And Delivery

Facebook
Luni-Duminica 08.00-00.00 (ultima comanda de mancare 23:00pm)
read more...